Ny konstitueret institutleder på Institut for Agroøkologi

Jørgen E. Olesen er blevet udnævnt som konstitueret institutleder ved Institut for Agroøkologi.

Jørgen E. Olesen er en af Danmarks mest anerkendte klimaforskere, derudover er han professor, sektionsleder for Klima og Vand og senest konstitueret institutleder ved Institut for Agroøkologi. Jørgen E. Olesen har gennem hele sin karriere været optaget af samspillet mellem landbrug og klima, og især hvordan klimaændringer håndteres.

Jørgen E. Olesen startede sin karriere ved Statens Planteavlsforsøg i 1983 omkring jordbrugsmeteorologi og blev i 1991 leder af et tværfagligt projekt omkring vinterhvede. Dette gav ham en bred baggrund omkring forskning i klimaets betydning for planteavl. Siden har klimaforandringerne fyldt mere og mere i Jørgen E. Olesens job, og han er en af de mest anerkendte forskere indenfor klima og landbrug i Europa og globalt.

”Det, jeg er mest kendt for i miljø- og landbrugskredse, er en nuanceret vinkel på samspillet mellem landbrug, miljø og klima,” fortæller han. Og der er en lang liste af fakta om Jørgen E. Olesen, der underbygger netop det:

• Han har siddet med i FN’s Klimapanel, IPCC, og var derfor en del af det forskerhold, der i 2007 modtog Nobels Fredspris.
  • Han er tidligere medlem af Klimakommissionen, Natur og Landbrugskommissionen og Etisk Råd.
  • Han er adjungeret professor ved Københavns Universitet, China Agricultural University og Ganzu Agricultural University (Kina).
  • Han er tilknyttet forsker ved Sino-Danish Center for Education and Research (Beijing, Kina) og Global Change Research Institute (Brno, Tjekkiet).
  • Han har haft rådgivende opgaver for både Verdensbanken og FAO.
  • Han er nuværende formand for landbrug- og fødevaregruppen den grønne tænketank CONCITO.
  • Han har en ledende rolle i AUs iCLIMATE center.
  • Han er medlem af flere rådgivende udvalg omkring forskning i landbrug, klima og bæredygtighed på både europæisk og dansk plan, herunder FACCE Scientific Advisory Board, Innovationfondens Klimapanel og L&F’s Advisory Board.

Ifølge Clarivate Jørgen E. Olesen blandt verdens 6000 bedst citerede forskere. Derudover er han kendt for at have en stærk og troværdig stemme i den danske debat omkring landbrug, klima og bæredygtighed, og han har stor erfaring med at være i mediernes søgelys på både godt og ondt.

”Det har givet mig en ganske stor robusthed og erfaring, som jeg tror kan gavne instituttet og medarbejderne i den nuværende situation. Min erfaring viser mig, at med faglighed, ærlighed, troværdighed og god kommunikation vinder man også den offentlige mening. Jeg ser i hvert fald frem til de mange opgaver, som følger med jobbet som institutleder, ” siger han.

Jørgen E. Olesen er konstitueret institutleder frem til d. 31. marts 2020, hvorefter en ny institutleder til Institut for Agroøkologi skal findes.

Yderligere information

Konstitueret institutleder Jørgen E. Olesen, Institut for Agroøkologi, mail: jeo@agro.au.dk , telefon: 40821659